keskiviikko 16. syyskuuta 2015

On pakolaiskriisiä, työttömyyttä, lamaa, leikkauksia...

Jokaikinen kerta kun avaa Iltalehden sivut, täyttyy näyttö huonoista uutisista. Medialla vielä tuntuu olevan erityinen tarve ja kyky värikynillään kirjoittaa asioista niin, että ne näyttävät näin tavallisen, asioiden syvemmästä luonteesta tietämättömän kansalaisen silmissä vielä todellisuutta miljoona kertaa pahemmilta.

Myönnän rehellisesti, että tietoni ovat rajalliset, enkä tosiaan usko sinisilmäisesti kaikkea mitä media meille suoltaa. Asioilla on myös aina monta eri perspektiiviä, ja näin pumpulissa kasvaneena en tietenkään pysty täysin samaistumaan esimerkiksi sodan keskeltä tulevan ihmisen ajatusmaailmaan ja arkeen. Kuitenkin joudun perustamaan mielipiteeni tälle ehkä hieman hataralle pohjalle, ja haluaisinkin hieman valottaa ajatuksiani koskien tätä sekasortoa ja kaaosta. Olisin myös erittäin halukas kuulemaan teidän mahdollisten lukijoiden ajatuksia ja mielipiteitä näistä päivänpolttavista aiheista.

Pakolaiskriisi on saanut todella pelottavat mittasuhteet. Tilanteen pelottavuutta lisää entisestään silmissäni se, että Suomen rajojen sisäpuolellakin kuohuu niin voimakkaasti tällä hetkelllä: näin maallikon silmin tuntuu aivan järjettömältä, että vanhusten sekä esimerkiksi sairaanhoitajien ja poliisien toimeentuloa ja jo ennestäänkin matalaa palkkatasoa rokotetaan entisestään ja päivähoito-oikeutta rajoitetaan ja maksuja nostetaan samalla kuitenkin pakolaiskiintiöitä nostaen ja siihen suuria summia sijoittaen. Olen myös nähnyt useamman haastattelun, joissa pakolaiset (kummasti aina miehiä) sanovat HALUAVANSA Saksaan tai Suomeen, ettei esimerkiksi Unkari tai Tanska kelpaa. Herää väkisinkin kysymys: kuinka moni oikeasti hädässä oleva jää näiden "elintasopakolaisten" jalkoihin?

Myös viime päivinä kuohuttanu Instagram -tili, jolla maahanmuuttajataustaiset nuoret tappelevat keskenään tai pahoinpitelevät sivullisia, nostaa väkisinkin tunteita pintaan ja jälleen kerran valitettavasti päällimmäisenä kytee pelko. Asuin opiskeluaikoinani Tampereen Hervannassa ja tein yötöitä, joten itsekään en välttynyt ulkomaalaistaustaisten ahdistelulta, ja olen valitettavasti suhtautunut heihin siitä lähtien varauksella. On olemassa myös tilastoja, joista käy ilmi ulkomaalaistaustaisen suuri prosenttiosuus niin ryöstöissä, raiskauksissa kuin pahoinpitelyissäkin. Taas, painotan pohjaavani mielipiteeni omiin kokemuksiini sekä selkeästi sinivalkoisiin medialähteisiin, joten olen pahoillani, jos tämän kirjoitukseni validiteetti on hieman kyseenalainen.

Mielestäni suomalainen UFC-ottelija, maahanmuuttajataustainen Makwan Amirkhani viestittää videollaan nuorille maahanmuuttajille upeasti juuri niitä asioita, joita itsekin haluaisin heille kertoa (http://www.iltalehti.fi/kamppailulajit/2015091520357295_bw.shtml). Kunnioittakaa sitä, että olette päässeet tänne. Kunnioittakaa meidän kulttuuriamme. Kunnioittakaa vanhempianne. Älkää tehkö kaikkien maahanmuuttajien elämästä paskaa. Mun täytyy nimittäin rehellisesti sanoa, että juuri tällaisten "mätämunien" takia mulla on valitettavan negatiivinen fiilis aina näitä nuoria, ja vähän vanhempiakin, nähdessäni. Kuitenkin tiedän, kiitos tällaisten Makwaneiden, että moni heistä on oikeasti hyviä tyyppejä, valmiita kantamaan kortensa kekoon ja halukkaita integroitumaan suomalaiseen kulttuuriin kuitenkaan juuriaan unohtamatta.

Suomalaisen juntin saa kuitenkin liian helposti muuttumaan ulkomaalaisvastaiseksi.

Mitä leikkauksiin tulee, kannan mielelläni korteni kekoon ja tunnen oman vastuuni tässä velkataakassa. Näin kaupan tes:in alaisena, suht matalapalkkaisena myyjänä luovun mielelläni siitä lisien leikkauksista koituvasta noin tuhannesta eurosta vuodessa, eikä minua oikeastaan tuo sairasloman karenssipäiväkään haittaa. Lomaoikeuden lyheneminen vähän harmittaa mutta en koe, että sekään on mikään ylitsepääsemätön ongelma. Se, mitä en tässä leikkauspolitiikassa ymmärrä on tuo eduskunnan erivapaus säilyttää pitkät lomat ja sairastaa ilman karensseja, sekä palkkausjärjestelmä, johon sisältyy tuhannen euron edestä verovapaata tuloa jo valmiiksi korkean kuukausipalkan lisäksi. On suorastaan matalapalkka-alojen työntekijöille kettuilua, että väitetään kaikkien olevan samassa veneessä ja eduskunnan kantavan kortensa kekoon sillä, että "lomautetaan" kansanedustajat viikoksi? WTF, tämä tarkoittaa noin kolmentuhannen euron menetystä vuosituloista, jotka ovat melkein kolminkertaiset verrattuna vaikkapa poliisiin. Sitten keräillään näitä poliittisia irtopisteitä heittämällä muutama tonni hyväntekeväisyyteen tai lupaamalla joku tyhjillään oleva lukaali pakolaisten käyttöön (tätäkään en usko ennen kun näen). Mielestäni tärkeää työtä tekevien, kuten sairaanhoitajien tai poliisien, työehtoihin ei tulisi näin radikaalisti kajota. Sunnuntailisät ovat kieltämättä aikamoinen muinaisjäänne, mutta ylityölisät ovat täysin oikeutettuja, etenkin sairaalamaailmassa: ylitöitä kun on pakko tehdä kun henkilökuntaa ei ole tarpeeksi.

Jotta tällainen rangaistusilmapiiri etenkin sairaalamaailmassa ja poliisien kohdalla vältettäisiin, olisin valmis esimerkiksi tuohon ehdotettuun lomarahojen puolittamiseen. Onhan se lomaraha kiva lisä rahoittamaan festarireissuja ja kesän kaljoittelua mutta kyllä mä silti priorisoisin turvallisen yhteiskunnan ja toimivan terveydenhuollon sen edelle.

Jenkeissä nauretaan leikkauksien aiheuttamalle kohulle. Köyhissä maissa kadehditaan sitä, että meillä on puhdasta juomavettä. Myönnän, että mistä tahansa nyt leikataankaan, on meillä silti asiat tosi hyvin verrattuna moneen muuhun maahan ja tiedostan myös näiden leikkauksien tarpeellisuuden. Ahdinko on kuitenkin jossain määrin aina suhteellista, maan ja yhteiskunnan elintasosta ja sitä kautta mm. hintakehityksestä riippuvaista, joten mielestäni tämä kuohunta on ihan aiheellista.

Ehkä ei tietämättömänä pitäisi ottaa kantaa. Ehkä pitäisi luottaa siihen, että päättäjät tietävät mitä tekevät. Kuitenkin sota niin puolueiden välillä kuin niiden sisälläkin sekä niiden jäsenten haluttomuus kantaa korteaan kekoon alkaa pikkuhiljaa tutisuttamaan tämänkin äidin punttia.

Mitä mieltä sä olet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti